Норми харчування школярів знову змінили: що треба знати управлінцям та освітянам
28 липня 2021 року Кабмін вніс зміни до прийнятої в березні цього року Постанови №305 "Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку". То що, нові норми харчування – старі?
На перший погляд, ці зміни суто редакційні. Але все якраз навпаки – вони є суттєвими і вчасними. З ними можна ознайомитися за посиланням: bit.ly/3luQdDD
Марія Дробот, експертка проєкту DECIDE , пояснює, на що ж слід звернути увагу управлінцям та освітянам.
Отже, такі зміни:
- дозволяють соняшникову і кукурудзяну олію. Вимоги до олій у першій редакції норм не дозволили би їх закуповувати та використовувати;
- передбачають, що, окрім рослинних напоїв, діти з особливими дієтичними потребами зможуть отримувати безлактозне молоко. Це важливо врахувати під час закупівель;
- дають «зелене світло» природним цукрам – відтепер не тільки овочі та фрукти, а й решта продуктів можуть містити природні цукри без обмежень.
Крім того, серед змін:
- необов'язково проводити розрахунки кількості білків, жирів і вуглеводів, якщо дотримується калорійність раціону;
- мілілітри переведені в грами – це актуально для тих закладів, які самостійно розроблятимуть меню і технологічні картки до нього;
- можна використовувати горіхи і насіння, зокрема уточнено використання сушених фруктів та ягід. Це підвищить харчову цінність раціону.
МОН і МОЗ також анонсували гнучкий перехідний період на нові норми – до 1 січня 2022 року. Таке рішення пов'язують з об’єктивними труднощами під час закупівель та укладання додаткових угод з постачальниками.
Як їх можна уникнути? Для цього проєкт #DECIDE підготував:
- чек-лист щодо основних кроків управлінців до 1 вересня: bit.ly/3ltpV4C.
- серію вебінарів щодо закупівель: bit.ly/3yqAR6N.
Коментарі:
Ваш коментар може бути першим :)