A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лівинецька сільська територіальна громада
Чернівецька область, Дністровський район

Електронна книга для школяра: яку вибрати

Дата: 09.02.2021 15:09
Кількість переглядів: 364

Фото без описуТехнології вже давно стали важливою та невід'ємною частиною життя. Вони роблять нашу роботу простішою, а дозвілля комфортнішим і цікавішим. Тепер у кожної людини є мультимедійний гаджет – смартфон або планшет, який дає змогу постійно залишатися в медійному просторі й відповідати ритму сучасного життя.

На жаль, багато хто нині «забуває» читати книжки, на яких виховувалися покоління. Якщо ви хочете досягти чогось значущого в житті, якщо хочете відповідати високому соціальному статусу, то читання є необхідною умовою отримання і професійних знань, й інформації, що розширює уявлення про навколишній світ.

Якщо ви належите до категорії завзятих «бібліофілів», якщо вчитеся у школі чи інституті, то, напевно, стикалися з проблемою відсутності книжки, коли вона особливо потрібна. Крім того, часто потреба носити з собою на роботу або навчання друковані видання стомлює – це незручно.

Хтось вибирає планшет або смартфон як альтернативу традиційній книжці, однак є варіант кращий і практичніший. Це монохромна або кольорова електронна книжка, яка чудово замінить десятки й сотні друкованих видань.

Чому варто купити електронну книжку

Книжка-підручник нині зберігає статус лідера у школі. Як і багато років тому, учні носять підручники в школу. Водночас в електронній книжці можуть бути всі підручники відразу, і в цьому її безперечна перевага.

Зараз діти легко орієнтуються в техніці, вони знайдуть потрібну сторінку й підручник, швидко й без зусиль завантажать на пристрій не тільки підручники, а й довідники, книжки, необхідні на уроках літератури.

Електронна книжка – це сучасна бібліотека, і освоєння її в ранньому віці на все життя виробить звичку читати. Саме діти першими відчувають потяг до технологій, і використання електронної книжки для них є задоволенням, а не обов'язком.

А як же паперова книжка, хіба вона зникне з ужитку? Так, імовірно, у недалекому майбутньому все-таки станеться витіснення її, вона залишиться елементом культури для певної частини населення. Паперова книжка має свою привабу – перегортання сторінок, запах палітурки, фундаментальність. Іще тридцять років тому в кожній родині стояла книжкова шафа чи висіли полиці з книжками. І як потреба, і як знак приналежності до освіченого класу.

Зараз технологія E-ink в електронних книжках має переваги перед ЖК-екранами. Основним у них є ілюзія звичайного паперу і друкарського тексту, оскільки екран не світиться й текст читається у відбитому світлі. Екран не споживає енергію в статичному стані, вона потрібна лише під час гортання сторінок. Це друга важлива перевага перед екранами планшетів і смартфонів – мінімальне споживання енергії та відсутність потреби щодня заряджати акумулятор. Ну й перевага перед паперовою книжкою в тому, що на одному пристрої їх може зберігатися десять тисяч, тобто ціла бібліотека. І вона буде в кілька разів дешевшою, ніж бібліотека паперових книжок.

Яку електронну книжку вибрати

Нині всі виробники вийшли на гідний рівень якості, і хоча моделей дуже багато, поганих із-поміж них уже немає. Пристрої різняться розміром екрана, вагою, способом управління: кнопковим або сенсорним – об'ємом пам'яті, кількістю форматів, у яких можуть бути представлені файли книжки, наявністю або відсутністю підсвічування. А також функцією доступу до інтернету, способом завантаження інформації – Wi-Fi чи кабель, можливістю слухати аудіокнижки й музику.

Є ще багато дрібних деталей, але основні перераховані вище, і цей список дає змогу скласти перелік пріоритетів з огляду на передбачуваний бюджет.

Екран

Оскільки ми розглядаємо пристрої для школярів, то вибираємо екран, виготовлений за технологією E-ink. Це технологія відображення інформації, розроблена для імітації звичайного друку на папері. Вона дає змогу не тільки економити енергію, а й берегти очі дитини, бо немає мерехтіння екрана. Розмір екрана не є основним критерієм, адже розмір шрифту може бути будь-яким. Наявність підсвітки – це зручно, а відсутність не є критичною, оскільки й паперові книжки не мають підсвічування.

Автономність і термін служби батареї

Час роботи на одній зарядці акумулятора – важлива характеристика. Технологія E-ink потребує таких незначних витрат енергії, що сучасні пристрої працюють без підзарядки близько місяця. Однак додаткові можливості, як-от Wi-Fi, Bluetooth, підсвічування, навушники та ін. скорочують час автономної роботи. Але все одно це тижні, а не дні.

Інтерфейс

Найпростіші й доступні пристрої зберегли кнопкове управління. Воно не вимагає витрат енергії та цілком задовольняє потребу в читанні. Сенсорне – комфортніше й уже стало звичним. Є екрани з двошаровим сенсорним управлінням, де другий шар дає змогу робити нотатки на полях книжки під час читання.

Розмір і вага

Школа може рекомендувати розмір книжки, що наближений до розміру підручника. Великий екран зручніший, але збільшується й вага. Найбільш популярний розмір книжок – 6–7 дюймів, а вага – 200–300 грам. Усі пристрої на ринку мають розміри в діапазоні 5–13 дюймів. Вибір багатий.

Ціна

Ціна книжки залежить від багатьох факторів. Зараз на ринку представлено моделі вартістю від 2000 до 23000 гривень. Ціна залежить від країни виробника та можливостей "читалки". І дешеві, і дорогі пристрої виконують основну функцію – задовольняють потребу в читанні. Часто дитині досить простого пристрою, усе інше залежить від можливостей батьків.

Рекомендації та поради фахівців

Де купити електронну книжку? Ми рекомендуємо робити замовлення на спеціалізованих сайтах із великим асортиментом і відгуками реальних покупців. Тут завжди можна поставити будь-які запитання, що цікавлять вас, і проконсультуватися за потреби.

Розгляньмо деякі моделі, які ми підібрали в кількох популярних категоріях.

З максимальним розміром екрана

Onyx BOOX Note3 – це варіант для тих, хто не шукає компромісів. За 22500 гривень ви отримуєте модель із діагоналлю 10,3 дюйма і роздільною здатністю 1404 на 1872. Вбудованої пам'яті 64 Гб достатньо для зберігання тисяч електронних томів (за потреби можна скористатися зовнішніми картами пам’яті, щоб збільшити обсяг).

Рідер використовує технологію E-ink і підтримує всі основні формати. Вага пристрою близько 380 г, у комплекті, крім самої книжки, USB-кабель, стилус і захисний чохол. Для справжнього поціновувача й любителя книжок це ідеальний варіант, який можна використовувати і як редактор зображень.

Компактність і мінімальна вага

PocketBook 606 Black – це пристрій із діагоналлю екрана 6 дюймів і вагою всього 145 г. Його габарити – 161 на 108 на 8 мм, що дає змогу легко носити гаджет у нагрудній кишені. Рідер навдивовижу простий в управлінні, безпечний для зору, підтримує 20 книжкових і графічних форматів та оснащений слотом для карт пам'яті. Із плюсів варто відзначити додатковий функціонал у вигляді ігор (пасьянс, шахи, змійка) і калькулятора. Також є вбудований словник.

Вартість нині всього 2999 гривень. Автономність при щоденному використанні – 5–7 днів. Із мінусів: невеликий обсяг оперативної пам'яті (256 Мб).

Найкраще співвідношення ціна/якість

PocketBook InkPad 3 Pro 740 обійдеться вам у 7599 гривень. За ці гроші ви отримуєте пристрій з екраном діагоналлю 7,8 дюйма та розумною підсвіткою дисплея залежно від зовнішнього освітлення. Оперативної та вбудованої пам'яті цілком достатньо для завантаження й читання сотень книжок у найпопулярніших форматах.

Є підтримка Wi-Fi-мереж (вбудовано web-браузер), гаджет оснащено іграми, калькулятором і словником. Має захист від пилу й вологи, тому можете сміливо брати його з собою на природу.

Найкращий функціонал

Onyx BOOX Nova2 має все необхідне для комфортного читання в будь-яких умовах. За 11900 гривень ви отримуєте гаджет з екраном 7,8 дюйма з ємнісним сенсором. Є підтримка multi-touch для читання й масштабування.

Стилус, що входить у комплект, дає змогу робити помітки й замальовки. Також можна малювати з високою точністю завдяки розпізнаванню 2048 ступенів тиску. Потужний процесор і 3 Гб вбудованої пам'яті гарантують комфорт під час повсякденного використання.

Пристрій має вбудований словник із можливістю скачування версій, які вас цікавлять. Є підтримка всіх форматів, зокрема для аудіокнижок. Захист від вологи й пилу відповідає стандартам і вимогам.

Недорого і продуктивно

Evromedia E-Підручник One коштує 2299 гривень. Це один із найдоступніших на сьогодні варіантів електронної книжки з діагоналлю екрана 6 дюймів і підтримкою всіх основних форматів. До того ж одного заряду батареї вистачає більш ніж на місяць активного читання! Ви можете безкоштовно скачати книжки з мережі Інтернет і читати їх на Evromedia One, просто перетягнувши мишкою потрібний файл у папку електронної книжки, підключеної через USB-роз'єм до вашого персонального комп'ютера або ноутбука.

Насамкінець

За електронними книжками (або, як їх ще називають, рідерами, читалками) майбутнє. Школяр, який розвиватиметься й досягатиме успіхів у майбутньому, буде вдячним за придбання її. Смартфони і планшети занурили дітей у неконтрольований потік інформації. І це вже завдає шкоди нестійкій психіці. Зосередити їхню увагу на книжках за допомогою сучасного технічного пристрою – достойна мета.

 

Освіта в Україні - Освіта.ua

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь